2010. május 28., péntek

Első. Kezdet #1

Sajnos úgy tűnik, kábé ilyen gyakorisággal számíthattok frissítésre (és a többi oldalamra még mindig nem jutottam el...). Tudom, ez sem egy hosszú fejezet, ígérem, nem lesz mindig ilyen nyúlfarknyi! Azért remélem, tetszik :)

Ja, és most már van zene is ;)




Hogy is kezdődött? Ja, igen, a meghallgatás. Az újságírók imádják ezt a történetet, mert olyan, mint egy tündérmese. Vagyis nagyon valószínűtlen, hogy ilyesmi előforduljon, de az én példám bizonyítja, hogy azért ugye mégsem teljesen lehetetlen. És az emberek meg imádják hallgatni, mert elhiszik, hogy velük is megtörténhet. Ha tudnák, mennyiszer gondolkodtam már el azon, hogy közel sem biztos, tényleg annyira szerencsés vagyok, amiért velem történt mindez! De mindegy is ez most, nézzük inkább ezt a bizonyos mesét.

Tizenkilenc éves voltam, egy teljesen átlagos egyetemista lány, akinek a színészet sosem szerepelt a tervei között, sőt. Sosem jártam színjátszó körbe, nem lelkesedtem az iskolai műsorokban való részvételért, nem áhítoztam a világot jelentő deszkák után. Tökéletesen elégedett voltam a magam kis életével, ami akkoriban azt jelentette, hogy a második évemet kezdtem meg az egyetemen, és arról álmodoztam, hogy miután megszerzem azt a diplomát, amit évekkel korábban az apám, majd a bátyám is, én is beállok a sorba, és valamelyik nagyobb banknál fogom magam a számokba temetni. Talán hihetetlennek tűnik, de én tényleg szerettem azt a sulit, nagyon élveztem, és talán nem túl nagy szerénytelenség, ha elárulom, a legjobbak közé tartoztam.

Jó messziről indultam neki a színészetnek, igaz? Na igen, ugyancsak racionális családból származom, s a neveltetésem fő célja az volt, tanuljak meg két lábbal állni a földön. A szüleim a művészeteket nem tartották valami sokra. Akit tehetséggel áld meg a sors, persze, menjen énekesnek vagy festőnek, vagy valami hasonlónak, de sokkal jobb, ha az ember kézzelfogható szakmát választ, ami biztos megélhetést nyújt. Ez volt a véleményük, s mivel ebbe nőttem bele, magam is hasonlóan gondolkodtam.

Aztán egy nap megváltozott minden. Kezdetét vette az a hihetetlen utazás, ami mind a mai napig tart: a színésznői karrierem. Annyira váratlanul történt az egész!

Közhelyesen hangzik, ha azt mondom, az a nap is úgy kezdődött, mint a többi – de igaz. Két előadásunk között akadt pár óra szünet, s az akkori legjobb barátnőm és egyben évfolyamtársam, Amy azzal állt elő, hogy tud valami programot, ami sokkal viccesebb lesz a szokásos kávézgatós beszélgetéseinknél. Kíváncsian vártam az ajánlatot, mire ő előhúzta az újságot, amit az előző előadás alatt bőszen olvasgatott a jegyzetelés helyett. Tehette, hiszen biztosan tudta, hogy én úgyis odaadom majd neki a saját jegyzeteimet. A reggeli órákon amúgy is használhatatlan volt, legalábbis mindig erre hivatkozott. Pedig nem én laktam tíz percre a sulitól, de hagyjuk.

Tehát Amy kitárta előttem az aznapi lapot, és egy keretes hirdetésre mutatott. „Jövőre induló új televíziós sorozathoz keresünk fiatal, tehetséges lányokat 18 és 25 év között. Színművészeti tanulmányok nem szükségesek, a lényeg, hogy légy belevaló, kalandvágyó, csinos és lelkes!” Alatta egy szálloda címe volt megadva helyszínként, az időpont pedig természetesen aznapra vonatkozott.

- Amy, ez tuti egy pornófilm válogatása – igyekeztem lehűteni a kedélyeket.
- Dehogyis, nézd, itt egy ismert ügynökség címe van megadva. Legalábbis én már olvastam róluk valahol, pedig tudod, mennyi közöm van nekem a színészethez – erősködött.
- Persze, pontosan annyi, mint nekem. Semmi.
- És éppen ezért lenne poén, ha elmennénk, nem gondolod? Röhögünk egy jót a sok anorexiás pincérlányon, akik színésznőnek képzelik magukat, illegünk-billegünk kicsit a producerek előtt, megpróbáljuk visszafojtani a nevetésünket, miközben szegények azon igyekeznek, hogy minél udvariasabban fejtsék ki, mennyire nem nekünk való ez a munka, mert totál bénák vagyunk, és kész! Simán visszaérünk a következő előadásunkra.

Felsóhajtottam. Még mindig nem értettem, mire lenne ez jó. Rá is kérdeztem.

- Amy, miért nem jobb neked egy nyugis kávézóban ücsörögni, mint vég nélkül sorban állni, tülekedni egy csomó ember között, akik véresen komolyan veszik ezt? Gondolj arra, ha nem megyünk, mekkora szívességet teszünk nekik. Hamarabb sorra kerülnek.
- Ne már, Della, kávézni holnap is kávézhatunk! Sőt, megígérem neked, hogy útközben beugrok egy Starbucksba és veszek neked egy hatalmas latte-t, rendben? De ilyen alkalom nem adódik minden nap, ráadásul úgy, hogy pont belefér az időnkbe. Én meg akarom nézni, hogy is néz ki egy ilyen, kíváncsi vagyok!

Hát hogyne. Amy Crawford szabadidejében az iskolai lapnak dolgozott.

- Ugye nem egy újabb cikktémára vadászol? – kérdeztem gyanakodva.

Amy lesütötte a szemét.

- Szerintem jó téma.

Szerintem is. A mi sulinkból aligha járkálnak az emberek mindenféle meghallgatásokra. Aki itt tanul, annak kicsit komolyabb tervei vannak ennél. Ahogyan nekem is. Éppen ezért viszont kifejezetten izgalmas lenne egy picit belelátni ebbe a világba, amihez amúgy soha semmi közünk nem lenne. Ha megjelenne erről egy cikk a suli újságjában, biztosan elolvasnám. Így, jobban belegondolva, megértettem, hogy Amy érdeklődését is felkeltette a téma.

- Rendben, itt az ajánlatom – mondtam. – Elmegyek veled. De vannak feltételeim, ne örülj ennyire! Először is, csak elkísérlek, én nem veszek részt a válogatáson, majd azt mondjuk, lelki támasznak jöttem. Másodszor, időben elindulok, hogy visszaérjek az előadásra, akár jössz velem, akár nem. Hetekig tartott, amíg Hawkins professzor összefüggéstelen magyarázatainak lejegyzetelésére saját rendszert dolgoztam ki, más jegyzeteit nem érteném meg.
- Tudom – bólogatott barátnőm. – Az egész évfolyam számít a jegyzeteidre.
- Harmadszor pedig – folytattam, - jössz nekem egy kávéval.

8 megjegyzés:

  1. Kedves Freya, ez már megint annyira jó! A stílusod ugyanolyan magával ragadó, mint a Floralia-ban, és nagyon-nagyon kíváncsi vagyok, hogyan bomlik ki majd ez a történet, merre kanyarog, hová vezet.
    Kíváncsi, türelmetlen, de hálás közönség vagyok, és remélem, hogy a megjegyzés-rovatban leírtakhoz - miszerint nem túlságosan gyakran frissítesz majd - nem tartod be!
    Szeretettel:
    Katarina

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm :)
    Én is kíváncsi vagyok, merre halad majd a történet, pontosabban a cél nagyjából tiszta, de még nem tudom, mennyi és milyen kitérőkkel jutunk el odáig ;)

    VálaszTörlés
  3. Én is épp így szoktam írni Freya:) a cél nagyjából megvan, de az, hogy hogyan jutok el odáig az még kérdéses.
    Meglehetősen vicces, ahogyan ez a leányzó bekerül ebbe a "másik" világba. Én mindig is az irodalom világában éltem és annyira ismeretlen számomra az a bizonyos "két lábbal a földön állás", ami Della családjának a fontos. Kíváncsi vagyok, hogy milyen konfliktusokat fog ez szülni a későbbiekben!:) Legalábbis remélem, hogy így lesz:)persze ehhez te is értesz!:)
    Üdv:
    diana

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Végre megérkezett az Első fejezet:D.Nagyon jó lett.Nagyon tetszik ez a "tündérmesés" kezdet.Kíváncsi vagyok h hogyan is lesz a kíséretből részvétel a válogatáson:D
    Csak így tovább és nagyon várom a folytatást:D:P
    Ev

    VálaszTörlés
  5. Diana, lesz konfliktus bőven ;)

    Ev, a következő fejezetből már elég sok minden kiderül :)

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    Nagyon szeretem azt, ahogyan írsz, és bár ez kicsit - na jó, merőben- más stílus, mint a Florás, de úgy látom ez is simán megy Neked. Az igazat megvallva, reméltem, hogy hosszabb rész lesz, de remélem hamar jön a következő!:)
    Gratulálok!

    Rita07

    VálaszTörlés
  7. Szia!

    Egyszer már írtam kommentet, de úgy látom sikeresen nem sikerült elküldeni ... na mindegy, lényeg a lényeg: még mindig imádom ahogy írsz, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan alakul a történet :)

    Siess a folytatással, bár tudom, hogy jó munkához idő kell :)

    Puszi! :)

    VálaszTörlés
  8. Rita, Marcsi, köszönöm! :)
    Igyekszem még ma feltenni a folytatást ;)

    VálaszTörlés